“Een lichaam dat vrij van spanning is, leidt tot verhoogde functie, energie en welzijn”

Wat is body stress?

Het uit balans raken van het lichaam begint met een overbelasting van het lichaam. Die overbelasting kan zijn ontstaan vanuit allerlei zaken waar je (dagelijks) mee te maken krijgt. Het beschermingsmechanisme van het lichaam zorgt ervoor dat we ons schrap zetten. We maken ons klaar om te ‘vluchten, bevriezen of te vechten’. Dit start bij kleine spiertjes langs onze wervelkolom, diep in ons lichaam. Wanneer het niveau van overbelasting is bereikt, wordt de spanning in ons lichaam opgeslagen in de dieperliggende spierlagen. Via automatische, beschermende reflexen spant het lichaam spieren en pezen aan. Door het afgeven van signalen als pijnprikkels of vermoeidheid, probeert het lichaam ons te vertellen dat we moeten stoppen met overbelasten. Rust is nodig om die overmatige spanning te verwerken zodat het lichaam zelf weer kan herstellen. Als de rust uitblijft en we de signalen negeren, ontstaan er vaak zelfs meerdere spanningslagen. Dan kan het lichaam de stress niet meer zelf oplossen en kan Body Stress Release uitkomst bieden.

De oorzaken van Body Stress

Lichamelijke overbelasting.
Dit kan acuut ontstaan door een (verkeers)ongeluk, een ernstige val of het verkeerd tillen van een zwaar voorwerp. Ook kan het langzaam worden opgebouwd door een onjuiste houding, een belastende sport en zwaar lichamelijk of repeterend werk. Verder kan een langdurig ziektebed of zwangerschap fysieke overbelasting veroorzaken.

Emotionele overbelasting.
Denk hierbij aan heftige emoties zoals boosheid, verlies van een dierbare of shock. Over langere tijd opgebouwde spanningen zoals financiële zorgen, depressie, strubbelingen op het werk of verstoorde relaties kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van body stress.

Chemische overbelasting.
Dit wordt bij overgevoeligheid veroorzaakt door het innemen, inademen of het via de huid opnemen van schadelijke stoffen. Denk hierbij aan kleurstoffen, medicijnen, schoonmaakmiddelen, verf, crèmes of cosmetica.

Voorbeelden van gevolgen van teveel opgeslagen spanning in het lichaam kunnen zijn:

 • rug-, nek-, schouder- of whiplashklachten
 • hernia, spit, ischias
 • fibromyalgie
 • pijn in heupen, benen en billen
 • onrustige benen
 • pijnlijke knieën en enkels
 • tintelingen, krampen of gevoelloosheid in armen of benen
 • RSI, tennisarm, carpaal tunnel syndroom
 • sportblessures en overbelasting
 • hoofdpijn, migraine, oorsuizen
 • allergische reacties, hooikoorts, astma
 • maag- en darmklachten
 • blaasproblemen, incontinentie
 • hormonale klachten
 • zwangerschapsklachten
 • menstruatie – of overgangsklachten, vaginisme, vulvodynie
 • vermoeidheid, verstoord slaappatroon
 • burn-out, depressie

De behandeling

Body Stress Release is letterlijk: lichaamsspanning loslaten. En dat is precies waar het bij Body stress release (BSR) omgaat; de spieren vrijmaken van vastgezette spanning. Het effect van BSR is dat de vastgezette spierspanning laag voor laag wordt losgelaten. Hierdoor krijgt het zenuwstelsel meer ruimte en verbetert de communicatie met het lichaam.  

Voorafgaand aan de eerste behandeling houden we een intakegesprek. Tijdens dit gesprek inventariseren we uw medische voorgeschiedenis en huidige klachten. Zo ontstaat een compleet beeld van uw gezondheidssituatie. We kijken niet alleen naar recente gebeurtenissen maar naar alle stressvolle situaties die in uw leven hebben plaatsgevonden. We geven uitleg over het verband tussen de vastgezette spanning en de klachten, de mogelijke effecten van de release en de beste manier om het proces te ondersteunen.

De techniek

Tijdens een release wordt het lichaam op spierspanning (body stress) getest. Er wordt gebruik gemaakt van het biofeedback mechanisme van het lichaam. Wanneer er sprake is van vastgezette spanning zal het lichaam op kleine aanrakingen reageren door middel van het spierreflex mechanisme. Op die manier kan heel zorgvuldig worden vastgesteld welke release je nodig hebt. Deze methode is effectief omdat er geen eigen interpretatie nodig is, niet van de cliënt, maar ook niet van de practitioner.

Een release bestaat uit het geven van kleine, lichte impulsen met de vingers, duimen of handen op de juiste plaats en in de juiste richting. Het lichaam kan door deze impulsen de spanning laag voor laag loslaten. Zelfs een hele zachte impuls, op een juiste manier geplaatst, kan tot de diepste spierlaag komen zonder forceren en dus zonder te schaden. Hierdoor wordt ook de communicatie via de zenuwbanen hersteld en keert de natuurlijke veerkracht van het lichaam terug.

Werkwijze

Tijdens de sessie blijft je volledig gekleed.  BSR maakt gebruik van een speciale comfortabele behandelbank. Je hoeft hier niet op en af te klimmen, maar je gaat tegen de verticale geplaatste bank staan. De behandelbank wordt hierna door mij in een horizontale stand gezet.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Door verder te gaan binnen onze site, accepteer je automatisch ons cookiebeleid.